Thumbnail Kijkende man
Vrede Afbeelding van WhatsApp op 2024 12 14 om 20.03.00 eb320ff3

Jaarthema 2024 – 2025: ‘Geloven in de toekomst.'

GoudAder

 Het thema voor het seizoen 2024-2025 is  ‘Geloven in de toekomst' >>

GoudAder is een commisie die lezingen organiseert, die de diepte ingaan. Vanaf september 2024 wordt u een 6e serie lezingen vanuit de Veste aangeboden. 

Inleiding jaarthema  
Op aandragen van de commissie Goudader heeft de kerkenraad het nieuwe Jaarthema voor 2024-2025 vastgesteld. En dat nieuwe thema luidt: 'Geloven in de toekomst'.  

Dat is een ruime titel die we bewust zo hebben gekozen. Enerzijds gaat dat over ‘geloven in de toekomst.’  Een toekomst die niet altijd vanzelfsprekend is als we denken aan oorlog, aan de gevolgen van klimaatverandering en hoe moeten we ons die toekomst bijbels gesproken denken? Ook het landelijke jaarthema van de PKN ‘Als nieuw! Leven in het licht van Gods koninkrijk’ raakt daaraan.
Daarin gaat het om verantwoordelijkheid nemen voor de medemens, de schepping en de samenleving.

Anderzijds gaat het over ‘geloven in de toekomst’. Hoe ziet de toekomst van geloven eruit?  In de lezingen van Goudader zullen we vooral dát accent leggen. We willen dat ook niet gelijk té kerkelijk inkleuren, maar eerst breder kijken. We nemen als het ware de ‘temperatuur van onze samenleving’ op.
* Hoe staat het met zingeving en religiositeit?  
* En waar komen we geloven ook buiten de kerk tegen?  
* Waar engageren mensen zich nog meer? 
* En zelfs psychiaters wijzen op het belang van zingeving. 

Aan het einde van het seizoen willen we het dan vervolgens meer toespitsen.  En wat betekent dit voor de toekomst van de kerk? Voor het christelijk geloof? En wat betekent dit voor de toekomst van de kerk? Voor het christelijk geloof? Sprekers zullen onder andere zijn: Erik Borgman en Erik Renkema

Startzondag
Zondag 22 september, begonnen we officieel met dit jaarthema. 

Stefan Paas Vrede op aarde

Aan de slag met het jaarthema 2024-2025

Ook het komende seizoen 2024- 2025 zullen we het jaarthema in  perioden verdelen met ieder een eigen accent. Elke periode begint met een speciale dienst rondom de thematiek en er is in die periode ook een lezing rond het thema. 

Jaarthema 2024/2025 = méér dan lezingen
Natuurlijk bestaat het jaarthema uit méér dan diensten en lezingen. Daarom ook de oproep vanuit de wijkraad om vanuit de verschillende groepen van De Veste elk op hun eigen wijze met het thema aan de slag te gaan. 

Uitwerking jaarthema:
Ook buiten de lezingen van Goudader willen we met dit thema aan de slag gaan. We denken bijvoorbeeld aan:

  • Een gespreksgroep over bijvoorbeeld het boek ‘Vrede op aarde’ van Stefan Paas waarin hij onderzoekt hoe relevant de christelijke boodschap ook voor mensen in deze tijd is. Deze gespreksgroep is van 20.00 – 21.30 uur en begint in september onder leiding van ds David van Veen en Arjen Heijstek.
    De laatste avond was woensdagavond:  14 mei

    Review:
    Geloven in de toekomst met Vrede op aarde

    Afgelopen seizoen heeft een gespreksgroep van De Veste zich acht avonden bezig gehouden met het boek ‘Vrede op aarde’ van de christelijk-gereformeerde theoloog Stefan Paas. In dit boek denkt Paas na over ‘Geloven in de toekomst’, dat ook dit seizoen ons jaarthema is geweest. Het was geen gemakkelijk boek, vele theologen en theologische termen kwamen voorbij. Maar met de toelichting van ds David van Veen werd het mogelijk om de grote lijnen in de redenering van Paas te ontdekken.

    Paas vraagt zich in het boek af: Waartoe is het christendom op aarde? In de (West-Europese) traditie van onze kerken is de nadruk steeds meer komen te liggen op de persoonlijke bekering en het redden van de ziel. Hij laat zien dat dat minder goed werkte in onze koloniën en op de slavenplantages. Ook slaat het minder aan in onze tijd van secularisatie.

    Paas onderzoekt hoe het idee van verlossing in onze theologie verbreed kan worden naar de wereld in haar geheel als Gods Koninkrijk. Hij komt in die zoektocht uit op redding, niet alleen van de ziel, maar ook van de aarde (bijv. van de ecologische crisis) en op het inzetten voor (maatschappelijke) gerechtigheid. Zo krijgen we deel aan Gods missie voor deze wereld door als christenen vredestichters te zijn.

    Het boek laat nog vele vragen open maar geeft ook inspiratie voor de kerk in de toekomst. Met dank aan Arjen Heijstek voor de organisatie en David van Veen voor alle toelichting. Bas Weenink.

  • Een huiskamergesprek rondom de toekomst van geloven? Wat is er veranderd? Hoe ziet u de toekomst van de kerk, van geloven? Wat zijn de schatten van de kerk? 
  • Avond/ viering/ groep/ huiskamergesprek rondom de visienota van de PKN ‘Van U is de toekomst’.
  • Vieringen gekoppeld aan dit jaarthema. waren de Startzondag en de TOP2000dienst, een dienst  met ds David van Veen en de band Eleven20one. Tijdens deze dienst  werd o.a.  het nummer ‘Hier’ van Bløf gezongen:
    Hier ben ik veilig, hier ben ik sterk
    Hier ben ik heilig, dit is mijn kerk
    Dit is mijn haven, hier leg ik aan
    Hier kan ik slapen, hier moet ik staan
    Hier ligt mijn hart voor Jou. 

    U bent van harte uitgenodigd om ook zelf over dit thema na te denken en het wellicht een plek te geven in één van de groepen die De Veste rijk is. Het is in ieder geval een thema dat overal aan bod kan komen. Vast veel inspiratie gewenst!
  • Inspiratie kun je vinden in de wekelijkse Nieuwsbrief Petrus online.