Jaarthema 2020 – 2021: ‘Aandachtig leven’

GOUDADER

Het nieuwe jaarthema zal vanaf september 2020 in gaan.
Ook beginnen we dan met een nieuwe initiatief: GoudAder.
GoudAder is een commisie die lezingen organiseert, die de diepte ingaan en vanaf september worden deze lezingen vanuit de Veste aangeboden.
Lees meer en zet de data vast in uw agenda!

We laten ons dit jaar inspireren door de spiritualiteit zoals we die in kloosters vinden. Hoe kunnen we die spiritualiteit ook vertalen naar ons eigen leven? 

Jaarthema 2020 -2021: vier perioden en lezingen

Ook het komende seizoen zullen we het jaarthema in vier perioden verdelen met ieder een eigen accent. Elke periode begint met een speciale dienst rondom de thematiek en er is elke periode een lezing rond het thema. 

Jaarthema 2020 – 2021= méér dan lezingen
Natuurlijk bestaat het jaarthema uit méér dan diensten en lezingen. Daarom ook de oproep vanuit de wijkraad om vanuit de verschillende groepen van De Veste elk op hun eigen wijze met het thema aan de slag te gaan. 

Activiteiten, die hiervoor uitgewerkt kunnen worden zijn: 

  • In ieder geval is er een kloosterweekend in Doetinchem; 
  • Hopen we in 2021 wel naar Taizé te kunnen gaan met de jongeren;
  • Ook zouden mensen met elkaar een boek rondom kloosterspiritualiteit kunnen lezen;
  • Naast de meditatieve vieringen als die van Taizé of een Thomasviering, zullen de avondgebeden van ds David van Veen een plek vinden rondom de periode van Advent en de 40dagentijd.
  • Ook zou een thema opgepakt kunnen worden door de verschillende pastoraatsgroepen. Denk ook aan meditatieve wandelingen, samen gedichten lezen of andere initiatieven.
  • Voor jongeren moet misschien iets langer gedacht worden, maar we zouden bijvoorbeeld een pelgrimage van een dag kunnen doen waarin wij wandelen van klooster naar klooster inclusief programma.
  • Maar ook als een thema als roeping – wat wil je worden in je leven? – past.

Enfin, daartoe is een jaarthema ook bedoeld. Het behoeft geen Wet van Meden en Perzen te zijn – dus doe gerust ook wat anders – maar het kan wel helpen om de blik te richten wanneer u nadenkt over een activiteit. 
Veel inspiratie toe gewenst

Terugblik: Jaarthema ‘De zeven werken van Barmhartigheid.’ 
Zondag 5 juli 2020 werd in de online-dienst het jaarthema ‘ de werken van barmhartigheid’ afgesloten. 

De afgelopen twee jaar zijn we onderweg geweest met de werken van barmhartigheid. Daartoe hadden we het jaar in vier perioden verdeeld. Iedere periode stond er een specifiek werk centraal. Niet alleen in de kerkdienst, maar de werken kregen ook praktisch handen en voeten. Daarbij was de diaconale invalshoek steeds aanwezig. In de online-dienst van 5 juli heeft de diaconie ons meegenomen in een overzicht van wat er allemaal al niet is gepasseerd de afgelopen twee jaar.
Ook is er een mooi verslag gemaakt, dat u hier kunt lezen. Diakenen bedankt!