GoudAder-lezingen 2024/2025
Geloven in de Toekomst
Hoe ziet de toekomst van geloven eruit? Dit uitdagende en actuele vraagstuk staat centraal in de komende lezingenreeks van Goudader. Onder het thema "Geloven in de Toekomst" zullen we niet alleen de toekomst van het geloof binnen de kerk onderzoeken, maar ook breder kijken naar de rol van zingeving en religiositeit in onze samenleving.
Daarin gaat het om een brede verkenning van de hedendaagse maatschappelijke trends: hoe staat het met zingeving en religiositeit in onze huidige samenleving? Waar vinden we vormen van geloven buiten de traditionele kerkelijke context? In een wereld waarin mensen zich steeds vaker op nieuwe manieren engageren, is het van belang om te begrijpen waar en hoe deze betrokkenheid vorm krijgt. Zelfs in de psychiatrie wordt het belang van zingeving erkend. En wat betekenen deze ontwikkelingen voor de toekomst van de kerk en het christelijk geloof? We nodigen u van harte uit om deel te nemen aan deze inspirerende en verhelderende lezingenreeks, waar we samen op zoek gaan naar antwoorden op deze urgente vragen.
* Inleiding jaarthema 2024-2025 >>
De lezingen zijn ook online te volgen via:
Wijkgemeente De Veste Gouda - YouTube ( onder ‘ live’)
U kunt hier ook de eerder uitgezonden GoudAder lezingen terugvinden.
Ook als u de lezing online volgt, stellen wij een bijdrage van 5 euro zeer op prijs..
Donderdag 10 oktober 2024
Als de toekomst van God is, wat betekent dat voor de kerk?
Nog altijd wordt in de kerk vaak gedaan alsof zij haar toekomst zelf in handen heeft. Meer en meer dringt echter door dat de toekomst van God is en dat het de taak van de kerk is Gods toekomst te ontvangen. Maar wat betekent dit voor haar opstelling. Dat zij alert moet wachten, stelt Erik Borgman, en in moet gaan op de tekenen van Gods aanwezigheid onder ons en wat die van ons vraagt. Dat betekent dat wij Gods aanwezigheid weer moeten ontdekken en de wijze waarop God handelt en ons roept. Borgman gaat in op wat dit betekent en maakt duidelijk dat wij als kerk en als gelovigen vooral onze onzekerheid moeten accepteren.
Erik Borgman (1957) is sinds juni van dit jaar emeritus-hoogleraar Publieke Theologie aan de Universiteit van Tilburg. Hij is lekendominicaan en betrokken bij verschillende pogingen tot vernieuwing binnen de Rooms-Katholieke Kerk en adviseur voor het synodaal proces binnen zijn kerk. HIj is lid van het Theologisch Elftal van het dagblad Trouw en ook anderszins regelmatig aanwezig in publieke discussies.
Donderdag 23 mei 2024 Prof. dr. Arjo Klamer
De Levensgenieters in de Bijbelse context zijn de mensen die rijkdom of een vooraanstaande positie hebben. Jezus ontzegt hen niet dat ze genieten, hij wijst hen wel op de beperkingen van hun levensstijl en relativeert hun rijkdom. Natuurlijk is het niet verkeerd om van het leven te genieten en welvarend te zijn. Maar verliezen we in onze drang naar overvloed niet de dingen uit het oog die er echt toe doen?
Arjo Klamer kijkt met ons naar het begrip van welvaart en rijkdom in de huidige tijd. Hoe kijken we tegenwoordig naar de "Levensgenieters" in onze samenleving? Is veel geldelijke winst nog steeds het hoogste doel of zijn er andere manieren om ons handelen te waarderen? Het antwoord ligt wellicht in de humane economie.
Prof. dr. Arjo Klamer is gasthoogleraar Humane Economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Eerder is hij als hoogleraar Economie van kunst en cultuur verbonden geweest aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tussen 2014 en 2017 was hij namens de SP wethouder Sociale Zaken en Participatie in de gemeente Hilversum
Dinsdag 5 maart 2024 Marianne Thieme
Dit jaar staat het thema ‘wie volgt’ centraal. Jezus spreekt veel mensen aan. Het volgen van Jezus wordt echter heel gevarieerd ingevuld. Ook in de bijbel zie je dat de discipelen heel verschillend zijn, ook in het volgen van Jezus. Dat maakt hen tevens heel menselijk en herkenbaar.
Marianne Thieme zal vertellen over hoe het geloof inspireert tot actie en soms veel heftigheid oproept, zoals ze zegt, maar ook hoe het gesprek met anderen je behoeden kan voor fanatisme.
Marianne Thieme was jarenlang het gezicht van de Partij voor de Dieren. Ze staat bekend als een revolutionair politica, met uitgesproken ideeën en standpunten. Afgelopen zomer studeerde Thieme af als theoloog en verdiepte zich in oude bronnen en spiritualiteit.
Donderdag 18 januari 2024 Karin van den Broeke
Over grenzen heen…
Niet alleen de discipelen volgden Jezus; al snel sloten anderen zich aan, ook van over de grens van Israël. In het evangelie begint dat al als een vrouw van over de grens Jezus kritisch bevraagt en hem aanmoedigt ‘ver’ te kijken. Anno 2023 heeft het Christendom zich verspreid over vele landen en culturen. Allemaal volgen zij Jezus van Nazareth in hun eigen kerken en op eigen wijze.
Met Karin van den Broeke willen over onze eigen grenzen heen kijken. Hoe is het met die wereldwijde kerk? Wat zegt de oecumene ons? Zoeken we elkaar op en leren we van elkaar, of trekken we ons liever terug op eigen grond? Karin gaat op deze vragen in en vertelt over haar eigen ervaringen. Vanuit haar werkzaamheden als predikante staat zij in contact met veel verschillende kerken, zowel in Nederland als daarbuiten.
Karin van den Broeke is werkzaam als programmaleider bij Kerk in Actie. In juni 2016 werd zij gekozen in het dagelijks bestuur van de Wereldraad van Kerken en sinds 2018 is zij voorzitter van het Nederlands Bijbelgenootschap. Van 2013 tot 2018 was zij preses van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland.
Donderdag 30 november 2023 Nelleke de Jong
Alles geven?
Moet je als gelovige alles geven? Daar zit toch ook een grens aan? In het evangelie rent Martha maar door, terwijl Maria luisterend aan de voeten van Jezus gaat zitten. Maar zónder iets te doen, komen we er toch ook niet?
Het is goed om te geven. Vaak help je iemand door iets te geven. Waar het spannend wordt, is wat dit geven doet met de relatie tussen gever en ontvanger. Dat spanningsveld komt Nelleke in haar werk voor de diaconie vaak tegen, bijvoorbeeld als het gaat om de noodopvang van vluchtelingen. Ook in Gouda boden en bieden we als kerk opvang aan vluchtelingen. Hiermee geven we gehoor aan de oproep om gastvrij te zijn en de overvloed en de ruimte die we hebben te delen.
Tegelijk confronteert ons dat met meerdere vragen. Allereerst de vraag wat hierin de taak van de overheid is en wat de taak van ons als kerk: welk systeem houden we in stand door deze hulp te geven? Daarnaast roept het ook de vraag op: welke hulp bieden wij, en op welke manier? In welke relatie staan we ten opzichte van onze gasten, de mensen die wij onderdak bieden? In hoeverre gaat ons geven ook over ontvangen? In hoeverre treden we de ander écht als gelijkwaardig tegemoet, ook als deze uit een andere cultuur komt, en onze hulp nodig heeft?
Nelleke de Jong, theoloog in opleiding, ondersteunt als diaconaal consulent van de PKN Gouda de diakenen en kerkelijke vrijwilligers uit de wijkgemeenten in hun diaconale activiteiten en vormt de schakel naar de lokale overheid en diverse Goudse organisaties en instellingen.
Donderdag 12 oktober 2023 Alain Verheij
Geloven en twijfelen
Volgen is geen zeker weten en misschien hoort twijfel ook wel bij geloven. De apostel Thomas had destijds al zo zijn vragen; in 2023 geldt dat voor velen met hem.
Alain Verheij gaat in op de vraag waarom je als weldenkende 21e-eeuwer in hemelsnaam zou willen geloven. Aan de hand van zijn persoonlijke verhaal probeert Alain te achterhalen waarom hijzelf als dertiger nog graag in de kerk komt. Hij zoekt in de traditie naar waardevolle verhalen, rituelen en levenslessen. Welke zaken moet de kerk achter zich laten anno 2023, en waar hebben we juist goud in handen?
Het tweede deel van de avond is interactief, waarbij Alain graag open in gesprek gaat met alle aanwezigen.
Bekijk hier de lezing (livestream) in De Veste >>
Alain Verheij is theoloog, schrijver, spreker en onder meer lid van het Theologisch Elftal van Trouw. Hij schreef verschillende boeken, waaronder 'Geld en go€d', 'Ode aan de verliezer' en 'God en ik' (uitgeroepen tot beste theologische boek van 2018). Steeds zoekt hij de verbinding tussen theologie, geloven en leven in de samenleving van nu.