GoudAder-lezingen 2024/2025
Geloven in de Toekomst

Hoe ziet de toekomst van geloven eruit? Dit uitdagende en actuele vraagstuk staat centraal in de komende lezingenreeks van Goudader. Onder het thema "Geloven in de Toekomst" zullen we niet alleen de toekomst van het geloof binnen de kerk onderzoeken, maar ook breder kijken naar de rol van zingeving en religiositeit in onze samenleving. 

We beginnen met een brede verkenning van de hedendaagse maatschappelijke trends: hoe staat het met zingeving en religiositeit in onze huidige samenleving? Waar vinden we vormen van geloven buiten de traditionele kerkelijke context? In een wereld waarin mensen zich steeds vaker op nieuwe manieren engageren, is het van belang om te begrijpen waar en hoe deze betrokkenheid vorm krijgt. Zelfs in de psychiatrie wordt het belang van zingeving erkend.  

Gedurende het seizoen zullen we deze inzichten verder uitdiepen, om uiteindelijk de focus te verleggen naar de kerk. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de toekomst van de kerk en het christelijk geloof? We nodigen u van harte uit om deel te nemen aan deze inspirerende en verhelderende lezingenreeks, waarin we samen op zoek gaan naar antwoorden op deze urgente vragen. 
We hopen van harte dat we vanuit het jaarthema ‘Geloven in de toekomst’ in 2024-2025 geïnspireerd samen onderweg mogen gaan. 

* Inleiding jaarthema 2024-2025 >>

Praktische informatie voor de lezingen in De Veste
Tijdstip: 20:00 -22:00 uur

Locatie: Alle lezingen worden gehouden in De Veste, Ridder van Catsweg 300, 2804 RS Gouda

Uitzondering vormt de lezing met Franca Treur. Dez vindt in samenwerking met de bibliotheek plaats in de Chocoladefabriek

De kosten voor deze avond is ook gewijzigd, zie in het blok hieronder 4e GoudAderlezing 

Kosten: 5 euro incl. koffie/thee (contant of via QR-code).
U kunt het bedrag ook overmaken op rekeningnummer NL34INGB0000666089 t.n.v. Wijkkas Wijkgemeente De Veste o.v.v. lezing GoudAder.

De  lezingen zijn ook online te volgen via:
Wijkgemeente De Veste Gouda - YouTube ( onder ‘ live’)
U kunt hier ook de eerder uitgezonden GoudAder lezingen  terugvinden. 
Ook als u de lezing online volgt, stellen wij een bijdrage van 5 euro zeer op prijs..

Welke lezingen staan er voor dit seizoen op het programma?
231201 Aarnoud van der Deijl nwsbr Foto 230903 CvA

Donderdag 3 april 2025

Vijfde lezing door Aarnoud van der Deijl: ‘De toekomst van de kerk – tussen rouw en hoop’

Een leven zonder kerk? Het wordt steeds gemakkelijker om je dit voor te stellen.  Gedurende zijn dertigjarig predikantschap zag predikant Aarnoud van der Deijl de kerk in Nederland meer dan halveren. Dat deed iets met hem. Het bezorgde hem rouw - de  fases van ontkennen tot berusten heeft hij allemaal doorlopen. 
Hij schreef een boek  'De toekomst van de kerk' waarin hij existentiële en maatschappelijke vragen stelt,niet alleen aan de kerk en de gelovigen, maar ook aan de samenleving als geheel. Alle plannen om de kerk aantrekkelijker te maken, hebben de kerk niet gered-maar redden we het wel zonder kerk? Kunnen we zonder de (oer)verhalen, de beelden en de rituelen, de gemeenschap van mensen die naar elkaar omzien, de esthetische reflectie of leidt verlies daarvan automatisch tot'verarming'van individu en samenleving?

Vooral de fase van het ‘’marchanderen’ heeft lang geduurd: jarenlang dacht hij dat er nog knoppen waren om aan te draaien.Vanuit zijn persoonlijke betrokkenheid analyseert Van der Deijl scherp en met mededogen ‘zeven plannen die de kerk niet konden redden’. 

Maar zijn betoog stopt daar niet. Hij gaat te rade bij al dan niet gelovige ‘kritische vrienden’ zoals Kristien Hemmerechts, Nadia Kroon, Stephan Sanders, Klaas Smelik, Paul van Tongeren, Alain Verheij en Yvonne Zonderop. Mensen die ‘kerkloos’ waren maar kerkelijk werden òf die de christelijke cultuur van groot belang achten.  

Als het ‘ontkennen’ en ‘marchanderen’ geen vruchtbare reacties zijn, is het de vraag hoe we vanuit de ‘acceptatie’ van het verlies dan wel hoop kunnen houden of vinden. 

Thumbnail rechtenvrije foto Franca Treur (Tommy Lance), uitsnede

GoudAder-lezing met Franca Treur

De vierde GoudAder-lezing is een interview met Franca Treur, op dinsdag 18 februari 2025. Deze avond organiseren we in samenwerking met de bibliotheek Gouda en zal plaatsvinden in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20 te Gouda. (https://www.bibliotheekgouda.nl/agenda/geloven-in-de-toekomst--een-avond-met-franca-treur.html
Het interview zal worden verzorgd door Anita Ootjers van de bibliotheek Gouda.
Na het interview is gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen.

De toegangsprijs voor de vierde lezing is (éénmalig) €10,00 voor leden van De Veste en van de bibliotheek Gouda en €12,50 voor andere geïnteresseerden (inclusief een kopje thee/koffie vóór aanvang, vanaf 19:30 uur).
Via deze link kunnen de kaarten worden besteld:
https://probiblio.hostedwise.nl/wise-apps/opac/1820/tickets/performance/30899
Als  leden van De Veste kunt u kiezen voor ‘korting partners’, als u de kaartjes bestelt
Kaarten kunnen ook op de avond zelf worden gekocht, bij de servicebalie van de Chocoladefabriek (vanaf 19.00 uur, alleen pin)

De lezing van Franca Treur kan deze keer  NIET worden gevolgd via een livestream. En is ook achteraf NIET terug te kijken.

Momenteel werkt Franca Treur aan een nieuw boek onder de titel ‘Mijn Bijbel’, dat in de loop van 2025 zal verschijnen. Over dat nieuwe boek zegt zij zelf: “Van de Bijbel weet ik wat die voor mij niet meer is: een boek waarin God direct tot mij spreekt. Maar wat is de Bijbel nog wel? Wat vertelt de Bijbel me over het leven en wat geef ik ervan door aan mijn zoon?” 
Een kind, een nieuw leven, kenmerkt zich door steeds iets meer te doen, te proberen, te kunnen. In ‘Mijn Bijbel’ onderzoekt Franca Treur in elk hoofdstuk een werkwoord dat ze uit een Bijbelverhaal destilleert. Samen vormen de hoofdstukken zowel een gang door de Bijbel als een poging om iets te formuleren over het leven. “Als verhalen zo belangrijk voor me zijn, kunnen ze me misschien ook wel helpen ontdekken wat je precies doorgeeft als je iemand het leven geeft”.

Dit nieuwe boek zal in het interview zeker een plaats krijgen, want Anita Ootjers gaat met Franca Treur in gesprek over deze vragen en hoe zij deze aan de orde probeert te stellen in haar nieuwe boek. Overigens zullen ook andere boeken en essays van haar hand een rol spelen.

Alles in het licht van ons jaarthema 'Geloven in de toekomst'.

Over Franca Treur
Franca Treur groeide op in een bevindelijk gereformeerd boerengezin in de buurt van het Zeeuwse Meliskerke. Na de middelbare school, het Calvijn College, studeerde ze psychologie en later Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden.

Mark Lippe 1

Donderdag 19 december 2024,

Derde lezing door Mark Lippe: ‘Festival of Lessons & Carols: oude vorm, eigentijdse invulling’

Tegen de stroom van kerkverlating in blijken sommige oude religieuze vormen aan belangstelling te winnen. Denk aan de Cantate(viering) of de Evensong.

Een ander voorbeeld is het ‘Festival of Lessons & Carols’, afkomstig uit de Anglicaanse traditie: een serie bijbellezingen volgens een vast stramien, afgewisseld met liederen en uitgevoerd door een koor in een met kaarsen verlichte kerk, in de periode voorafgaand aan kerstmis. Waarom is deze vorm (steeds meer) geliefd, wat trekt mensen daarin aan?  

Ieder jaar verzorgt het Goudsch Kamerkoor een eigentijdse versie van het ‘Festival of Lessons & Carols’. De bijbellezingen zijn daarin vervangen door gedichten, toegankelijk voor gelovige en niet-gelovige mensen.

In deze GoudAder-lezing geeft Mark Lippe, dirigent van het GKK en docent aan het conservatorium in Utrecht, tekst en uitleg. Hij vertelt over de kracht van de Lessons & Carols, de herkomst, de structuur, de keuze van de liederen en de muziek. En hij gaat in op de vraag waarom deze oude vorm mensen in onze tijd nog steeds (of: opnieuw) aanspreekt. Wat zegt dat over vindplaatsen van betekenis, schoonheid en religiositeit anno 2024? Het Goudsch Kamerkoor (https://www.goudschkamerkoor.nl) verleent zijn medewerking en zal ook enkele liederen en gedichten laten klinken.

Mark Lippe studeerde piano, orgel, kerkmuziek, koor- en orkestdirectie aan de conservatoria te Amsterdam en Rotterdam waarna hij zijn mastertitels behaalde aan het Utrechts Conservatorium. Mark is werkzaam als dirigent van een aantal koren en orkesten, als docent verbonden aan het Utrechts Conservatorium en is Cantor-organist titularis van de Oud-Katholieke Kathedraal Ste. Gertrudis te Utrecht. Verder is Mark actief als kamermusicus. 

Poster GoudAder 20241114

Donderdag 14 november 2024

Tweede lezing door Erik Renkema: ‘De rol van religie en levensbeschouwing bij de vorming van jonge mensen’

 Nederlandse scholen zijn Nederland in het klein of zelfs de wereld in het klein, zeker als het gaat om religie en levensbeschouwing. In de lezing van Erik Renkema staan we stil bij verschillende maatschappelijke ontwikkelingen t.a.v. levensbeschouwing en bij de rol van onderwijs en opvoeding. Wat willen we met religie en levensbeschouwing als het gaat om vorming van jonge mensen? Wat niet (meer)? En wat vragen we daarbij van het onderwijs? Erik Renkema zal met een aantal prikkelende stellingen ons uitnodigen zelf ook over deze vragen in gesprek te gaan. https://verus.nl/hulp-bij/identiteit-en-cultuur

Erik Renkema (1972) geboren in het Groningse Hoogkerk, bezocht als kind de Rehoboth-basisschool in Oldekerk en de middelbare school in Leek. Later werd hij opgeleid tot leerkracht en HBO-theoloog. Met ruime werkervaring in zowel het basisonderwijs als de protestantse kerk studeerde hij Levensbeschouwelijke Vorming aan de Vrije Universiteit. Sinds 2005 was hij docent Levensbeschouwelijke Vorming voor studenten van de PABO. Vanaf 2018 vervulde hij de functie van associate lector Levensbeschouwelijke educatie en diversiteit namens het lectoraat Theologie en levensbeschouwing van Windesheim. Op dit moment is hij Adviseur Identiteit bij Verus, vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs.  https://verus.nl/medewerkers/erik-renkema
Lezing terugkijken >>

Poster GoudAder 20241010 01

Donderdag 10 oktober 2024 

 Erik Borgman: ‘Als de toekomst van God is, wat betekent dat voor de kerk?’

Nog altijd wordt in de kerk vaak gedaan alsof zij haar toekomst zelf in handen heeft. Meer en meer dringt echter door dat de toekomst van God is en dat het de taak van de kerk is Gods toekomst te ontvangen. Maar wat betekent dit voor haar opstelling. Dat zij alert moet wachten, stelt Erik Borgman, en in moet gaan op de tekenen van Gods aanwezigheid onder ons en wat die van ons vraagt. Dat betekent dat wij Gods aanwezigheid weer moeten ontdekken en de wijze waarop God handelt en ons roept. Borgman gaat in op wat dit betekent en maakt duidelijk dat wij als kerk en als gelovigen vooral onze onzekerheid moeten accepteren.  

Erik Borgman (1957) is sinds juni van dit jaar emeritus-hoogleraar Publieke Theologie aan de Universiteit van Tilburg. Hij is lekendominicaan en betrokken bij verschillende pogingen tot vernieuwing binnen de Rooms-Katholieke Kerk en adviseur voor het synodaal proces binnen zijn kerk. HIj is lid van het Theologisch Elftal van het dagblad Trouw en ook anderszins regelmatig aanwezig in publieke discussies. 
Lezing terugkijken >>

GoudAder organiseert lezingen in Gouda. Het woord ‘goud’ geeft aan dat we iets willen opdiepen dat kostbaar kan zijn. Het  woord ‘ader’ verwijst naar levensader; het gaat om iets essentieels, om levenskracht. GoudAder organiseert dus lezingen die de diepte ingaan.