Micha cursus

In gesprek met Micha

In het kader van het nieuwe jaarthema ‘de werken van barmhartigheid’, organiseren we drie avonden rond het ‘achtste werk van barmhartigheid’; Zorg voor de schepping. 

Ik houd van de natuur en geniet van wandelen en fietsen door onze Hollandse weilanden. Ik houd van de zee en van de hoge bergen ver weg. En van mooie natuurfilms. Ik maak me zorgen omdat de aarde vervuilt, er bijzondere diersoorten verdwijnen en wij mensen zoveel kapot maken. Ik wil mijn steentje bijdragen aan een schonere wereld. Maar waar moet ik beginnen? Wat helpt? Ik probeer afval te scheiden, pak meestal de fiets, koop af en toe biologische of fair traden  producten en voel me schuldig als ik een vliegreis maak. Herkenbaar?

Op dinsdagavond 2, 16 en 30 oktober gaan we met elkaar in gesprek over geloof, duurzaamheid en keuzes maken. Een greep uit het programma: De profeet in ons, de afval-quiz, mondiale voetafdruk, samen eten, boodschappen keuzestress, wat maakt je gelukkig en brainstormen over een groene activiteit met De Veste.

De 1e avond maken we kennis met Micha en met elkaar. Micha is in de Bijbel de profeet die tekeer gaat tegen onrecht. Hij roept op om ‘niets anders dan recht te doen, trouw te zijn en nederig de weg van je God te gaan’. Maar wat betekent dat voor ons? Heeft deze profeet ons vandaag nog iets te zeggen? Waar maak jij je boos of ongerust over als het gaat om de aarde, de natuur en ons milieu? Wat zijn voor jou belangrijke waarden? 

De avonden bestaan uit informatie overdracht, filmfragmenten en onderling gesprek en worden begeleid door Adri Slob en Joyce Schoon. Geef je op bij Joyce Schoon: diaconaalconsulent@pkngouda.nl

De 2e avond begint met een gezamenlijke duurzame maaltijd waarbij ieder iets meeneemt. We praten over keuzes maken over voeding en bij het boodschappen doen en we bespreken onze mondiale voetafdruk. Tijdens de 3e avond gaan we nadenken over wat ons gelukkig maakt en wat we daarvoor nodig of juist niet nodig hebben. We bespreken waar de spullen vandaan komen die we kopen. Ook bedenken we samen een ‘groene’ prikkelende activiteit voor de gemeenteleden van De Veste.